METEN > WETEN: PROJECT FELIX

Meten = weten, zegt men wel eens. Maar weten moet eigenlijk teken tot actie zijn. De Universiteit Leiden en Curalat Enterprise Healthcare Mobility starten daarom Project Felix, een samenwerkingsverband om dat te gaan doen.

Screenshots

Introductiefilm Project Felix

Transcript

1 miljoen tweehonderdduizend, dat is het aantal mensen in Nederland dat lijdt aan angst of depressie. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos instituut in 2011.

Deze aandoeningen komen vaak voor en er zijn heel veel verschillende vormen van. Veel mensen gaan er voor naar de dokter en samen maken ze een plan om beter te worden, een behandelplan.

Om te kunnen bekijken of de behandeling werkt, gebruikt men zogenaamde ROM-metingen. Een traditionele ROM­meting is vaak een lange vragenlijst en daar zit een probleem.

Om dit probleem aan te pakken starten twee organisaties, het instituut voor klinische psychologie van de Universiteit Leiden en Curalat, specialist in het bouwen van mobiele zorgapps, het project Felix.

De universiteit gebruikt een unieke meetmanier waarmee patiënten hele korte vragenlijsten van 3 tot 7 vragen krijgen. De resulterende getalscores, zijn heel betrouwbaar, wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Korte vragenlijsten vullen patiënten eerder en sneller in en daarmee krijgt de dokter een veel duidelijker beeld of de behandeling werkt of niet en de dokter kan deze zonodig aanpassen. De patiënt kan de vragen beantwoorden op een makkelijke en moderne manier, zoals met een smartphone, tablet of computer.

Kortom, project felix zorgt ervoor dat het meten van de uitkomst van behandeling sneller, makkelijker en betrouwbaarder gaat, voor dokter en patiënt.

Voor meer informatie, ga naar www.curalat.nl
Voor meer informatie, ga naar www.projectfelix.nl

Over Project Felix

Meten is weten, dat is het veelgehoorde motto. In de context van de zorg, wat nu als meten meer dan weten kan zijn? Wat als meten zou kunnen betekenen, actie voor behandelaar, actie voor cliënt/patiënt, communicatie verbeteren tussen cliënt/patiënt en behandelaar.

Meten wordt meer dan weten, meten wordt doen, actie ondernemen en daarmee verbeteren, want de motivatie zit in het beter worden, genezen, gewoon zoveel mogelijk een normaal leven leiden.

Twee organisaties, elk expert op hun eigen vakgebied, zijn elkaar tegengekomen met gelijkgestemde ideeën, filosofieën en motivaties. Het instituut Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden en Curalat Enterprise Healthcare Mobility.

Schermafbeelding 2016-05-18 om 11.46.54

zijn daarom Project Felix gestart. Project Felix is een samenwerking, waarbij er een tool zal komen dat kan helpen bij het verkrijgen van dat inzicht. Dit bereikt Project Felix met een dynamisch, computergegenereerde vragenlijst, die binnen 4-10 vragen een valide score kan krijgen. Dit in tegenstelling tot de vragenlijsten die soms wel tot 90 vragen zijn.

Project Felix verbetert op meerdere vlakken het proces, namelijk, waarmee je meet, hoe je meet, wat je meet en hoe je de gegevens verder gebruikt, om maar een aantal punten op te noemen.

Focus op Patiënt/Cliënt

Een pijler bij Project Felix is de patiënt/cliëntgerichte aanpak. Wat zoveel zegt als: de sleutel naar een verbeterd inzicht ligt bij de patiënt/cliënt. Het is immers de patiënt/cliënt, die de behandeling ondergaat en zelf het beste kan bepalen of de geboden hulp/zorg werkt of niet.

Probleemoplossend

Een groot bezwaar van bestaande methodes, zoals ROM, is dat dit onnodig belastend is op het hele zorgapparaat, adminstratieve rompslomp, flauwekul, te oppervlakkig, geen transparant doel. Project Felix heeft de focus op de patiënt/cliënt en daarmee dus ook de registratielast. Zorgverlenende instellingen kunnen zelf bepalen hoe en wat ze met die gegevens doen.

Privacy

Patiënten/Cliënten zijn geborgd tegen schending van hun privacy, omdat er geen persoonlijke gegevens vastgelegd worden. Geen enkele meting kan teruggehaald worden naar een individueel persoon, conform de regels van de Authoriteit Persoonsgegevens.

Oproep voor geïnteresseerden

Wilt u een persoonlijk gesprek met uitleg over hoe Project Felix voor uw organisatie een waardevolle betekenis kan hebben.

Heeft u interesse om een waardevolle bijdrage te leveren aan Project Felix?

Wilt u iets anders weten, heeft u een opmerking of anderzijds vragen over wat dan ook? 

Schroom niet, neem gewoon direct contact met mij op: 06 12 80 80 50 (Dax Kho) en ik zal u te woord staan.

Nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres en naam hier achter en U krijgt de nieuwsbrief over Project Felix binnen.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Translate »

Curalat is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH